Å ha riktige yogaklær er avgjørende for at du skal få en topp opplevelse i dine yogatimer. Hvorfor det tenker du? Er ikke mine vanlige treningsklær bra nok?

Jo. Tildels. Det kan være flere av dine treningsklær som allerede passer til yoga. Men det kan være noen justeringer som du allikevel bør tenke på å gjøre. Små justeringer kan utgjøre en stor forskjell i Yoga.

Yogaklær skal være løse og behagelig å ha på. Samtidig som de skal puste og være fleksible. Det er også viktig at de tåler alle bevegelser.

Vi har satt sammen 7 tips som skal hjelpe deg på vei.

Enten du er helt ny yoga praktikant eller har holdt på med yoga i årevis så vil du kanskje oppdage noen nye tips. Hvis du har flere tips å komme med så setter vi stor pris på om du vil legge disse inn i kommentarfeltet under.

 

1. Yogaklær skal være løse og komfortable

Pass på å kjøp klær som er er stretchy og lett bevegelig. Treningstights eller treningstopp med overdreven kompresjon er ikke å anbefale på yoga. Se etter klær som du kan bevege deg fritt i og som du kan bøye deg med. Klærne skal ikke hindre dine bevegelser og heller ikke komme i veien for positurer som du skal gjøre. Klærne må ikke være for lange og løse heller. Da kan de fort ødelegge mer enn de hjelper.

Noen velger også å ha på seg mindre klær. Dette er en veldig god løsning hvis du ikke er redd for å vise litt hud. En sports-BH i flott design og god kvalitet vil da løse det meste. Du vil få bevegeligheten som du ønsker samtidig som ser bra ut. Det viktigste er at du skal føle deg bra og utføre yoga med minst mulig hindring.

 

 

2. Kjøp riktige yoga tights

Alle som går på yoga vet hvor viktig det er å ha en bra yoga tights. Det er endel ting som du vil ha og ikke ha når du skal kjøpe yoga tights. Slitestyrke, riktige sømmer, riktig stoff og hvor bra stoffet puster er noen av de tingene du bør tenke på. Men det er også avhengig hva slags type yoga du skal utføre. Noen yoga tights passer bedre til visse øvelser enn andre.

 

Lengde og stil

Det første du bør tenke på når du velger en yoga tights er lengde og formtype/stil. Det er viktig å presisere at du i første omgang velger noe som passer din stil og noe du selv føler deg komfortabel i. Det er viktig at ikke klærne kommer i veien for det du skal gjøre. Om du har full lengde tights, Crop eller shorts avhenger mye av hva du ønsker selv. Det finnes allikevel noen preferanser som du kan tenke på.

 

Finn riktig størrelse

Først å fremst er det viktig å finne riktig størrelse. Her på C33 har vi en egen størrelsesguide som du kan finne under hvert produkt. Guiden er tilpasset merke på produktet og type produkt. Her kan du selv finne lengden på produktet og se hvilke lengde som passer deg best. Hvis du ønsker litt mindre stramme klær kan du også se hvor mye en størrelse utgjør i forskjell. Du må uansett belage deg på å prøve plagget hjemme. En størrelseguide gir deg kun en pekepinn. Derfor har vi også gratis bytte. Slik at du kan fint prøve produktet og bytte størrelse gratis hvis du ønsker. Uansett hvor du ender opp å kjøpe din neste yoga tights så er dette viktig.

 

Gå for yoga tights med høyt liv

Det er viktig at man føler seg komfortabel og at man ikke føler at treningstightsen trekker seg ned. Særlig når man bøyer seg fremover er det lite hyggelig at yoga tightsen er så kort at sprekken vises bak. Det er også behagelig at magen holdes litt på plass over tightsen. Derfor er det lurt å gå for en tights med høy midje. Bare pass på at ikke ikke midjebåndet blir for høyt og ukomfortabelt. Hvis det blir for høyt kan det krølle seg i noen øvelser og føles som det er i veien.

MICHI treningsklær har en et spesialutviklet 3 cm. midjebånd som ikke krøller seg og holder alt på plass. Les mer om MICHI her.

 

Riktige sømmer

Sørg for at yoga tightsen ikke har sømmer eller elementer som gnager eller irriterer kroppen. Sømløse tights kan være det beste. Men også tights som har sømmen sydd på utsiden er bra. Da vil du ikke kjenne sømmen på innsiden av tightsen. Ofte må det gjøres på treningstights som har flere elementer i seg. Som f.eks. mesh detaljer. Pass også på at skrittet har en riktig form. Disse er triangulære eller diamantformet sømmer som øker slitestyrken i skrittet og gjør at man er mer bevegelig i tightsen. Her finnes det forskjellige variasjoner avhengig av hvilke merke du velger. Men sørg for at din neste yoga tights har akkurat dette.

 

Nøkkellomme

Treningstights med lommer er noe vi ser mye av. Men det er ikke alltid en fordel når du skal gjøre yoga. De kan ofte komme i veien og føles ukomfortable. Ofte trenger man ikke noe sted å legge en nøkkel og da er lommen der bare til overs. Særlig hvis den sitter på innsiden av midjebåndet. Da kan den ofte føles i veien. Når vi gjør yoga så vil vi ikke ha noe som er veien. Det er likevel noen yoga tights som har klart å få til dette veldig bra. Slik at du ikke kjenner lommen eller nøkkelen. Prøv dette før du kjøper tightsen. Eller vurder om du virkelig trenger lomme. Trenger du ikke så kan du kjøpe en tights uten.

Denne MICHI tightsen har lomme på låret. Lommen er ikke veien når den ikke brukes.

 

3. Velg riktig type sports-BH og treningstopp

Yoga er ikke en aktivitet som krever høy intensitet som hopping og løping. Derfor kan man fort tenke at man ikke behøver å tenke noe særlig på hvilke sports-BH eller treningstopp man velger. Men det er flere ting man bør tenke på når man velger ut yogaklær. Uansett, det aller viktigste å tenke på er at det skal være komfortabelt å ha på.

 

Yoga Treningstopp

Det finnes mange variasjoner når du skal velge en yoga topp og det viktigste er at du finner en topp du er komfortabel i. Her er noen tips på hva du bør se etter når du skal finne en god topp.

 

Prøv en tank topp

Mange liker å ha god mulighet til å bevege seg uten at for mye klær kommer i veien. Prøv en topp som sitter tett inntil kroppen og som ikke beveger seg rundt mye når du gjør bevegelser. Den bør være stretchy, men ikke for lang slik at det føles at du beveger deg rundt i den. Toppen bør også gi deg god nok støtte. En topp med innebygget BH kan være lurt for å gi god støtte. Alternativt kan du gå for en topp som er spesielt designet for å la deg bruke flere lag.

 

 

Yoga sports-BH

Det er flere ting å tenke på når du skal velge sports-bh til yoga. For det første er det ikke anbefalt å bruke en vanlig BH.

Det er flere øvelser i yoga som gjør at brystene burde ha litt ekstra støtte. Avhengig av hvilke nivå du er på og hvilke øvelser du skal gjøre, kan du vurdere hvor mye støtte du trenger. En sports-BH er laget slik at du ofte får bedre støtte bak, foran og på skuldre.

Du burde også tenke på lufting. På yoga så svetter man ofte mye. Særlig hvis du er aktiv i Hot Yoga. Da er det godt med en sports-BH som holder brystene litt fra hverandre og har godt med lufting. Hvis brystene presses mot hverandre vil man ofte bli veldig svett mellom brystene. Luftingen burde være på topp, rett over brystene. Og det burde være godt med lufting på ryggen. God lufting er ofte det som skiller en god sports-BH fra en mindre god sports-BH. Du vil raskt kjenne forskjellen når du prøver en skikkelig god sports-BH med god lufting.

Se etter sports-BH med innebygget kopper. Innebygget kopper kan også være en fordel for ekstra støtte, beskyttelse og komfort. I en bedre sports-BH er disse innleggene minimale og føles ikke i veien. De gir den ekstra lille støtten. De burde også kunne tas ut hvis du ønsker det.

 

 

 

4. Bikram yoga klær

Bikram hot Yoga foregår i et oppvarmet rom på ca. 35 til 42 grader og 40% luftfuktighet. I den sammenheng er det lurt å velge yogaklær som puster bra og har mye lufting. Det er ikke sånn at fordi rommet er varmt at man kan bare kle seg nærmest naken. Det er ikke alltid det er en fordel.

 

De beste bikram og hot yoga buksene

I Bikram yoga går mange for også kortere varianter og gjerne shorts. Jo mindre jo bedre synes mange. Men det er ikke alltid en så veldig god løsning fordi når du svetter i shorts så blir bena svette og glatte. Dette kan gjøre at det blir vanskelig å gjennomføre visse øvelser som Crow og andre øvelser der du står på hendene og støtter med bena. Velg derfor en yoga tights som er kort (Crop), er syntetisk og har godt med lufting.

Går du for en shorts så sørg for at den er syntetisk og puster godt.

Sørg også for at yoga tightsen eller shortsen ikke blir gjennomsiktig. Billigere utgaver kan fort bli dette. Da er det mulig å kjøpe seg en syntetisk truse og ha under.

Ønsker du en tights som gir mye luft og har god komfort så passer MICHI Stardust Crop meget bra. KORAL Glow Sahara er også en veldig god yoga tights med mesh på insiden av lårene som lufter godt og tekstil som transporterer svetten ut.

 

De beste Bikram og hot yoga toppene

Skal du ha en god topp til Bikram yoga så er det først å fremst viktig at den puster mye. Derfor er alltid syntetisk det beste valget. Ikke gå for bomull. Hverken organisk eller vanlig. Sørg for at toppen er luftig, gjerne med åpen rygg. Husk at toppen bør være bevegelig, men ikke altfor løs.

Vi anbefaler MICHI amp tank. Den er meget bevegelig med sin åtteveis stretch. Samtidig har den godt med lufting med mye åpen rygg. Den er også perfekt til å kombinere med en fin sports-bh.

Det beste er kanskje å droppe toppen helt å gå kun for en yoga sports-bh. Her gjelder de samme prinsippene. Velg syntetisk og den bør puste mye. En sports-bh som brukes til Bikram yoga burde også gi veldig mye luft. Så mye som mulig. Den bør påse å gi luft mellom brystene ved å holde disse godt fra hverandre. Husk du kommer til å svette mengder.

Vi anbefaler MICHI Antigravity sports-BH som er konstruert for å gi masse luft samtidig som den holder alt på plass. Til og med under vanskelig øvelser og hand stands. Dette er en sports BH som garantert kommer til å tilfredsstille kravene dine.

 

 

Hot yoga tilbys flere steder. Sjekk din egen by:

Hot Yoga i Oslo: Hot Bikram Yoga Høvik , Bikram Yoga Oslo

Hot Yoga i Bergen: Hot Yoga Bergen , Aktiv 365 Paradis Bergen

Hot Yoga Stavanger: Hot Yoga Stavanger

Lurer du på hva Hot Yoga er ?

 

Hatha og Yin

Når du skal gjøre en roligere form for yoga så kan det være godt med noen yoga tights som sitter løsere og er varmere. Her kan du også tenke på å gå for en joggebukse eller yoga bukse. Full lengde på buksen er å anbefale og myke stoff. Velg gjerne en tights som er av hel bomull. Eller syntetisk bomull.

 

Vanlig yoga

Ved vanlig yoga og nybegynner yoga der du stort sett gjør lette poseringer trenger du ikke å tenke så mye på lengde og stil. Mange treningstights vil passe til denne jobben. En god svart nøytral tights er helt perfekt som KORAL Moto Treningstights.

 

 

5. Hvilke type stoff skal jeg velge på yogaklær?

Når man tenker på yogaklær er det først og fremst viktig at du velger et stoff som puster og trekker svette vekk fra kroppen.

Det er svært sjeldent du gjør helt stillestående Yoga. Gjør du et par øvelser så kommer du til å svette. For din egen velvære er det derfor viktig at du velger treningsklær som puster.

Stoffet bør også være mykt og komfortabelt slik at det ikke føles stivt og hemmer deg i bevegelsene.

Noen ønsker å bruke organisk bomull og andre sverger til syntetisk yogaklær. De som velger organisk bomull vil ha myke klær som sitter godt med kroppen og er mest mulig miljøvennlig. De som velger syntetisk ønsker kanskje mest ytelse og funksjonalitet. Men her finnes det ikke en fasit da ofte blanding av stoffene kan være det beste.

 

Yogaklær i organisk bomull

Bomull er det mest naturlige stoffet da det dyrkes og ikke kjemisk framstilles. Det er også mykt og det dannes ikke nupper i stoffet. Problemet med bomull er at det ikke puster så godt og det setter seg fort svettemerker i stoffet. Det er det siste man ønsker seg når man driver med yoga. Man føler seg fort ukomfortabel fordi svetten ikke går ut av stoffet og man kan ofte bli litt flau når svettemerkene begynner å bli virkelig store.

Organisk bomull mister også fort farge og slites fort ut.

Et alternativ er ofte organisk bomull blandet sammen med syntetiske stoff. Dette er en bedre løsning. De fleste sportstøy som er reklamert som organisk bomull er blandet sammen med et eller flere syntetiske stoff. Et eksempel er Manduka sin EKO serie med organisk bomull som er blandet med Polyester og Spandex. Dette treningstøyet blir da veldig mykt, samtidig som det puster bedre.

 

Yogaklær i syntetiske stoff

De fleste yogaklær er laget i syntetisk stoff eller en sammensetning av syntetiske stoff. Typiske stoff er Polyester, Nylon og Spandex. Disse stoffene gjør at yogaklærne puster og trekker ut svette fra tøyet. Samtidig er stoffene er mye mer holdbare.

Her finnes det allikevel store forskjeller på kvaliteten og sammensetningen av stoffene. F. eks. kan mange treningstights ha mye Polyester i seg. Dette gjør at de kan virke lite myke mot huden og at de blir stive i bevegelsene. Derimot hvis man har mer Nylon blir tightsen mer myk.

Syntetisk har også blitt mer miljøvennlig og flere og flere sportstøyprodusenter har blitt mer og mer klar over hvor de produserer klærne. De ønsker at klærne blir produsert av fabrikker som tar vare på miljøet og sine ansatte. Husk at det er likevel stor forskjell på miljøkrav i hvert land. Canada har eksempelvis helt andre miljøkrav en Kina.

 

 

Syntetisk er best

Syntetiske yogaklær ventilerer bedre og trekker svetten bedre ut av klærne enn bomull. De tørker også raskere.Samtidig så krymper ikke syntetiske klær på samme måte som bomull. De er mer holdbare og fargen holder seg bedre i klærne.

Topp idrettsutøvere verden over sverger til syntetiske treningsklær og burde også være det beste valget når du skal velge yogaklær. Det er stor forskjell i kvalitet på de ulike syntetiske klærne. Og får å bevare mykheten i klærne så burde du se etter treningstøy i nylon.

MICHI treningsklær har 8-veis stretch i sine treningstights, i motsetning til veldig mange andre merker som kun har 4-veis stretch. Dette gjør at tøyet er mer bevegelig, mer komfortabelt og tørker mye raskere når du svetter. Med slike kvaliteter i stoffet så føles ikke treningstøyet stivt og det føles mer som bomull. Bare med syntetiske kvaliteter.

 

Nupper på treningsklær

Hvorfor nupper noen treningsklær seg? Et av de største problemene med yokaklær og generelt treningstøy er det kommer mye nupper stoffet. Ingenting er mer irriterende enn små nupper som begynner å stikke ut fra tøyet etter noen uker. Nye treningstights ser plutselig gamle og slitte ut etter kort tid. Det er utrolig irriterende.

Det verst tenkelige er også når nuppene begynner å samle seg og lage en liten kul eller ball.

Nupper kommer av slitasje i tøyet og mye vask. Friksjon i tøyet gjør at små fiber løsner og former små baller som setter seg på utsiden av tøyet. Disse små ballene har små tråder som holder nuppen fast i tøyet.

Problemet oppstår ikke i bomulls klær fordi stoffet er svakere og nuppene faller av tøyet. Stoffet i syntetiske klær er sterkere og holder på nuppene.

 

Nupper oppstår på yogaklær av dårligere kvalitet.

Det er lite eller ingenting man kan gjøre når det først har kommet nupper i treningstøyet. Det beste er å rett og slett investere i yogaklær som er av høyere kvalitet og bruker stoff som ikke nupper eller rynker seg.

KORAL treningstøy har nuppefri teknologi i sine klær som har Eternal eller Evanesce stoff i seg. De har rett og slett en garanti mot slitasje. Slik at stoffet holder seg jevnt og raffinert over tid.

 

6. Hvilke farger bør jeg velge på yogaklær?

Først og fremst, velg de fargene som gjør deg glad og inspirert. Du skal føle deg vel i det du bruker og du vil få ekstra energi når du ser bra ut. Farger, mønster og detaljer i tøyet kan være med på gi deg en unik stil og inspirasjon.

Avhengig av kvalitet i stoffet vil det kanskje være farger som som viser svette bedre enn andre. Derfor er det mange som sverger til svarte klær kontra grått treningstøy.  Men det trenger du ikke bekymre deg over hvis du velger yogaklær merker av høyere kvalitet. De skal ikke gi store svettemerker.

Farger har også noe å si hvis du drar på en cafe eller andre aktiviteter før eller etter din yogatime. Dette kan du lese mer om i neste punkt.

Tips! Sjekk hvilke garantier og kvaliteter treningstøyet og yogaklærne har før du kjøper de. Flere merker har garantier for at fargen ikke falmer og klærne ikke nupper.

 

 

7. Gå rett fra yogamatten til kontoret med yogaklær

Flere og flere kombinerer yogatimen med en cafe tur med venner eller handletur i byen. Tidsklemma gjør at man gjerne vil kombinere aktiviteter med dagligdagse gjøremål. Man ønsker å være sosial samtidig som man er aktiv og man har ofte ikke muligheten til å skifte i mellom alle disse aktivitetene.

I den sammenheng ønsker man seg yogaklær som man kan kombinere flere aktiviteter.

Yogaklær i høyere kvalitet vil se bedre ut og vil ha en flottere farge. Merker som MICHI og KORAL har spesifikt designet klærne til å også se bra ut hvis du ønsker å bruke de til andre aktiviteter.

Med anonyme duse farger og flotte detaljer i tøyet er det heller ikke noe problem å kombinere yogatimen med jobb. Med riktig kvalitet i tøyet trenger du heller ikke å skifte klærne noe sted. Hvis du velger yogaklær i god kvalitet så vil de ikke ha svettelukt eller merker. Du vil føle deg tørr og fin. En god sports-BH vil også føle komfortabel hele dagen.

Tenk derfor på å velge et par yogatights som kan kombineres med en stilig jakke eller genser. Da har du plutselig flere muligheter når du skal kombinere aktiviteter. Og du slipper å skifte.

 

 

Oppsummering

Først og fremst er det viktig at du selv føler deg komfortabel i yogaklærne du velger. Klærne bør være myke og smidige, slik at de føles behagelig og ikke i veien for øvelsene du skal gjøre. Velg farger som gir deg inspirasjon og som føles naturlig for deg. Men du kan gjerne kombinere cafe turen med en yogatime. Da er det bedre å velge roligere farger som matcher begge miljø.

Velg stoff og yogaklær som puster og har god kvalitet. Da blir du mer fornøyd i lengden. Husk at syntetisk er best. Skal du på Bikram yoga er det ikke alltid lurest å ha minst mulig klær. Gode klær som puster bra kan gjøre øvelsene lettere. En god sports-BH er essensielt i de fleste typer yoga.

Har du flere tips så bruk gjerne kommentarfeltet under.

This entry was posted in Yoga and tagged .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

FÅ 15% PÅ DITT FØRSTE KJØP!